Skip to content

Ympäristöasiat

Ympäristöasiat ovat olleet viime aikoina vahvasti tapetilla. Tähän liittyvät niin ilmastonmuutos kuin sen torjunta, vastikään laadittu energiverolaki ja jätevesiasetus sekä luonnollisesti ydinvoimapäätös. Kerro meille, missä ympäristöasioissa tarvitaan täysmuutos!

Mainokset
4 kommenttia leave one →
 1. Heka permalink
  4.2.2011 22:22

  Ympäristöasioista näkyvimmän roolin tuntuu aina saavan ilmastonmuutoskeskustelu, mutta kuten maahanmuuton ongelmien suhteen poskettomat sosiaalietuudet karsimalla, ilmastotavotteet saavutettaisiin eritoten laittamalla jätehuolto edes kohtuulliselle tasolle sekä kohdistamalla energia- ja ympäristöverotus kulutushyödykkeisiin, kevennysten kohdistuessa ns. välttämättömyystarvikkeisiin.

  Jätehuollon organisaattorina tulisi toimia valtio yhdessä kuntien kanssa, jolloin kuntien tapauskohtaiset tilanteet huomioituisivat. Kierrätyksen kokonaisastetta tulisi tavoin jos toisinkin nostaa merkittävästi, keinona valtion takaamat riittävän tiheässä olevat aluekeräyspisteet, jotka nykysysteemissä usein jäävät kannattamattomina toteuttamatta. Materiaalien kierrätys on materiaalien tarpeellisen uusiokäytön lisäksi vähintään yhtä selkeästi energiansäästökysymys; muistan erään Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen vahvistaneen materiaalien uusiokäytössä piilevän suurimman yhteiskunnallisen energiansäästöpotentiaalin; tästä siis yhteys ns. ilmastotavoitteisiin.

  On luonnollisesti päivänselvää, että kulutuksen (niin materia kuin energia) kokonaistaso tulisi saada nykyisestä alenemaan. Tähän ei tietenkään nykyiset talouden reunaehdot kannusta, vaan päinvastoin: nyk. talous>järjestelmä< (paino jälkimmäisellä osalla) elää kulutuksesta ja luo vaikutelman, että nykytasoinen kulutus on välttämättömyys myös elämälle itsessään, jonkin luonnonlain sanelemalla kausaalisuhteella.

  Ei; järjestelmä luodaan me ja sen näköiseksi kuin itse haluamme. Nykyinenkin talousjärjestelmä koostuu omista reunaehdoistaan (rajoitukset mm. kilpailun, yritysfuusioiden, mainonnan jne suhteen) ja ihmiset elämässään aina sopeutuvat – enemmän tai vähemmän vastahakoisesti – reunaehtoihin. Tiukemmat ympäristön lainalaisuuksista (energiankulutus, materiaalivarannot jne) kumpuavat reunaehdot heikentäisivät luonnollisesti kilpailuasetelmaamme nykyisessä talousjärjestelmässä, mistä seuraisi nykyistä suurempi tarve sisämarkkinoidemme protektionistiselle suojaamiselle ulkoapäin tulevalta kilpailulta.

  Niin paha sana kuin protektionismi nykyään onkin, olisi se välttämättömyys, mikäli painottaisimme (pohjimmiltaan arvovalinnoissamme) nykyistä tiukempien ympäristöreunaehtojen tarpeellista toteutumista.

  • 5.2.2011 19:48

   Viestisi oli pitkä, mutta perusteellinen. Lisäksi täyttä asiaa. Koomista tässä tilanteessa on se, että nykyinen ylivelkaantunut järjestelmä on se, joka erityisesti painottaa tätä kasvua, koska näkee sen ainoana pelastuksena järjettömistä veloista selviämiseen. KUn ajamme takaa täysmuutosta, olet oikeassa, että ajattelimalli, jossa kasvu- ja kulutushysteria on koko talousjärjestelmän perusta, pitäisi pystyä myös keskustelemaan siitä ja kysenalaistamaan se. Edustamaasi ajatusmallia on alkanut kasvavasti esiintymään. Juuri tällaista keskustelua pitäisi olla, mutta ennen kuin systeemi muuttuu, ollaan ajan suhteen todella pitkässä kuusessa. Pienin askelin.

 2. Matti Maarakentaja permalink
  18.2.2011 14:38

  Lapin yltiöpäinen suojelu on mennyt vähemmistöakkojen hommiksi.
  Nämä yhteiskunnan varoilla itsensä ylikouluttaneet ovat unohtaneet ketkä on
  maksaneet heidän oppinsa. Nyt ollaan suuna päänä muka suojelun nimissä vastustamassa
  Lappilaisten hyvinvointia ja kehitystä kun oma maha on täynnä.

  Lapissa on aina eletty puusta ja maasta. Nyt kun puulla menee heikommin niin maatöitä pitää lisätä. Vuotoksen rakentamisasia auki ja töihin! Mökkirakentaminen altaan rannoille lisää matkailua ja elämää ja puutakin menee kaupaksi ainakin sahoille.
  Alkutuotanto on oikeaa tuotantoa ja työtä ja kun se vielä uusiutuu niin sillä on automaattisesti jatkuvuutta.
  Jos vesivoimarakentamisen saatte Lapissa uudelleen elvytettyä niin uskon,että me hiljaiset arjen rakentajat ollaan kaikki Teidän miehiä ja naisia.
  Kiitos.

  • 20.2.2011 23:01

   Ymmärrän hyvin ajattelumallin. Oleellista on, että peruselinkeinot maasta, puusta ja vedestä ovat edelleen sellaisia, joista ihmiset monin paikoin voivat elää. Mitä tulee Lappiin, niin lähtökohta on, että matkailu on perinteisten elinkeinojen rinnalla se, joka mittavissa määrin lisää elintuloa Lappiin tuo ja antaa perustaa muullekin elämiselle Lapissa. Tämä ei poista edellä puhuttujen maan, metsän ja veden merkityksellisyyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: