Skip to content

Yrittäjyys

Kaikki taloudet elävät yrityksistä ja yrittäjyys on yritysten perustana. Suomessa on positiivinen asenne yrittäjyyteen, mutta tutkimukset osoittavat, että halua yrittäjäksi ryhtymiseen ei ole. Verotus ja työttömyysturva ovat yrittäjillä erilaiset kuin palkansaajilla. Mihin kohtiin yrittäjyydessä ja yrittäjyysympäristössä tarvitaan Sinun mielestäsi täysmuutos?

Mainokset
27 kommenttia leave one →
 1. Simo permalink
  16.12.2010 16:44

  Täysmuutos ja torppaus tarvitaan siihen, ettei yrittäjiä enää kupata ja jaeta heidän varojaan tulonsiirtoina perussuomalaisille ja ettei yrittäjien verotusta kiristetä sen varjolla, että työläisten palkkaverotusta laskettaisiin.

  • Tommi permalink
   29.1.2011 16:38

   Olen osittain Simon kanssa samaa mieltä, mutta en laittaisi yrittäjän verottamista ja palkansaajan verottamista vastakkain. Työn verotusta pitää laskea riippumatta siitä, missä muodossa työtä tekee.

   Säästetään kunnallisessa byrokratiassa, sosiaalituissa ja virkamiesten palkoissa. Yksinkertaistetaan verotusta ja sosiaaliturvaa. Laitetaan vähintään 10.000 byrokraattia tekemään välillä tuottavaa työtä.

   • Simo permalink
    30.1.2011 13:15

    Vuodesta 1999 (vai oliko 1998) jokainen veromuutos on tiennyt yrittäjille ankarampia veroja. Sen sijaan palkansaajien veroja on laskettu huomattavasti. Palkan korkein marginaalivero on pudonnut samoihin aikoihin 10 prosenttiyksikköä. Edelleen Suomessa on konsensus, että palkansaajaa verotetaan liikaa ja yrittäjiä liian vähän. On päivänselvää, että yrittäjän ja palkansaajan edut ovat veroasiassa vastakkain. Toinen nousee, toinen laskee. Katsokaa Hetemäen ryhmän ehdotusta tai Veronmaksajain keskusliiton näkemyksiä. Siihen tarvitaan täysmuutosta. Jota tuskin tulee.

  • 29.1.2011 21:07

   Oleellinen asia on, että yrittäjien verotusta ei enää nosteta. Selvitämme asiaa parasta aikaa, mutta käsityksemme on, että tällä hetkellä yrittäjät maksavat keskimäärin 6 % enemmän veroja kuin palkansaajat samalla tulotasolla. Näin ollen on selvää, että esimerkiksi Hetemäen työryhmän veroehdotus yritysverotuksen osalta, joka olisi entisestäänkin raskaampi yrittäjälle, on mahdoton. Yrittäjien ja työntekijöiden verotusrakenteet ovat lähtökohtaisesti erit ja toisen kasvattaminen ei suoraan pienennä toista. Verotus tehdään (valitettavasti) siten, että jokaisen veroluokan verokertymä pyritään maksimoimaan johtuen siitä, että byrokratia yms. vievät yhä enemmän rahaa. Byrokratian purkaminen edellyttää yhteiskunnassa täysmuutosta.

   En kommentoi väitettäsi, että tulonsiirrot tulisivat perussuomalaisille, koska oletin sen provosoinniksi.

 2. Mikko permalink
  24.2.2011 10:11

  Muistelen kuulleeni vuosia sitten ”Saksan mallista” jossa pienyrittäjä on vapautettu työnantajamaksuista jos työntekijöiden määrä <5 tai kunnes liikevaihto ylittyy sovitun määrän.

  Onko tätä vaihtoehtoa tutkittu Suomessa?

  Mielestäni kyseinen malli kannustaisi ja auttaisi pienyrittäjiä yrittämään ja mahdollistaisi liiketoiminnan kasvattamisen ilman järjettömiä riskin-/lainanottoja.

  • 24.2.2011 11:47

   Ajatusmalli on ihan hyvä. Kuitenkin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on aina iso henkinen ja taloudellinen kynnys, jos sen kannustamiseen esim. työntekijän sosiaalimaksuvapautus ensimmäiseltä vuodelta olisi jo merkittävä askel. Keskeistä ei ole tehdä yrityksiä kovin eriavoiseksi palkkauksen suhteen (tyyliin viiden henkilön työllistäjä maksaa selkeästi enemmän kuin neljän henkilön työllistäjä), mutta se, että saadaan liukuva kynnys yksinyrittämisestä yhden työllistäväksi on iso askel, koska siitä jatko henkilöstön kasvattamiseen ja enemmän työllistävään yritystoimintaan on jo pienempi askel.

   • Mikko permalink
    24.2.2011 14:14

    Keskeistä ei ole tehdä yrityksiä kovin eriavoiseksi palkkauksen suhteen (tyyliin viiden henkilön työllistäjä maksaa selkeästi enemmän kuin neljän henkilön työllistäjä)

    Tarkoitus ei siis ole eriarvoistaa vaan kannustaa pienyrittäjiä kasvattamaan yritystoimintaansa. Mielestäni sosiaalimaksun vapautus vuodeksi on keinotekoinen. Jos ei sidota työntekijöiden määrään niin liikevaihtoon ja voittoon.

   • 24.2.2011 14:51

    Ongelma on reaalisesti työllistämiskynnys nollasta yhteen, jonka takia sen madaltaminen on tärkeä kysymys. Voittoon näitä ei voi sitoa johtuen siitä, että joku yritys voi tuottaa erittäin paljon ja joku taas ei, eikä se voi olla perusta vapauttaa maksusta tai laittaa maksuja. Liikevaihtoon sitominen on myös ongelma, koska jotkut yritykset (esim. arvopaperikauppa) voi tehdä liikevaihtoa todella mittavasti, vaikkei sillä ole listoillaan työntekijöitä. Omaan työpanokseen pohjautuvan yrityksen liikevaihto on vain murto-osa siitä (esim. siivousalan yritys). Yritykset eivät ole siten liikevaihdon suhteen mitenkään yhteismitallisia, eikä tästä syystä liikevaihtoon sitominen ole mahdollinen antaa vapautus tai määrätä sosiaalimaksuja.

 3. Simo permalink
  25.2.2011 22:34

  Perussuomalaisten vaaliohjelman menetelmät yrittäjyyden edistämiseksi:

  * Perussuomalaiset eivät hyväksy yhteisöveroasteen laskua
  * Pääomaveron alin veroprosentti tulee nostaa 30:een.
  * Valuutanvaihto- ja pörssiveron sekä pankki- ja luottolaitosveron kaltaisia uusia valtion tulonhankintamuotoja tulee mielestämme selvittää.
  * Hyvätuloisten verottaminen on paras tapa rajoittaa kerskakulutusta
  * Varallisuusvero tulee palauttaa

  Kuulostaa lupaavalta yrittäjänkurituslinjalta! Äänestetään kaikki yhdessä persuja niin saadaan ”täysmuutos”.

  P.S. Osinkoveroista ei sanota mitään. Muuten on persuilla sama linja kuin muillakin vasemmistopuolueilla.

  • 26.2.2011 19:28

   Kommenttisi on osuva ja purevan sarkastinen. Tämä liittyy siihen, että tietyt osiot perussuomalaisten 70-sivuisessa vaaliohjelmassa ovat sellaisia, jotka eivät puhtaasti yrittäjärakenteisiin aina parhaalla tavalla näytä istuvan. Täysmuutos-ryhmä on kuitenkin yrittäjäasioihin ja niiden edistämiseen sitoutunut ehdokasjoukko, joka on ottanut itseään sitovat kannat erinäisiin kysymyksiin. Näitä ovat mm.
   1. Pienyrittäjien arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nosto
   2. Ei julkisesti noteeratun osakeyhtiön osinkoverotuksen pitäminen ennallaan eli että tuplaverotukseen emme missään nimessä mene (vrt. Hetemäen verotyöryhmän ehdotus)
   3. Yrittäjien toiminnan keskeytymistilanteissa samat sosiaalietuudet kuin palkansaajille työttömäksi jäädessä.
   4. Yrittäjyyskoulutuksen tuominen perus- ja ammattiopetukseen keskeiseksi osaksi.

   Se, että pääomaveroa joudutaa nostamaan, johtuu siitä välttämättömyydestä, että jostakin rahaa tämän yhteiskunnan ylivelkaantumiseen on vain löydyttävä. Kaikki joutuvat osallistumiaan siihen talkooseen. Perussuomalaiset eivät lähteneet esittämään sellaista täysin epärealistista mallia (vrt. kokoomus), jossa nykytilanteessa luvataan tuloveron laskua. Se vain ei nykytilanteessa ole mahdollista, vaikka kukaan ei veroja haluaisi maksaakaan. Mitä tulee siihen, että perussuomalaisten vaaliohjelmassa ei ollut osinkoverotukseen liittyvää kannanottoa, tarkoittaa se sitä, että nykyjärjestelmää ei ole tarkoituksenmukaista muuttaa, kuten täysmuutos-ryhmäkin esittää. Se, että vaaliohjelmassa on ns. hyvätuloiseen kenttään kohdistuvaa verojen lievää kiristymistä, liittyy tietyn tyyppiseen oikeudenmukaisuusajatteluun. Edelleen johtuen ylivelkaantumisesta, joudutaan yhteiskunnassa myös verotusta kiristämään, jotta nykytilanteesta selvitään. Kyse on vain siitä, mistä ja kuinka paljon. Täytyy muistaa, että suomalaisista yksinyrittäjistä 40 000 elää ns. köyhyysrajalla eli ei ansaitse kuukaudessa tuhatta euroa nettona. Oleellinen kysymys on, että suomalaisten pienyrittäjien, joiden osuus on ratkaiseva myöskin työllistäjänä, asema saadaan jotenkin turvattua, eikä vain veroilla heitä kurjisteta. Tähän olemme linjastuksilla ja ajamillamme asioilla lupautuneet. Täysmuutos-ryhmä on varmasti yrittäjän asialla. Oleellista ei olekaan vain, että mitä puoluetta äänestää, vaan myö se, ketä puolueesta äänestää ja että yrittäjän näkemys tulee varmasti esiin. Voin taata, että täysmuutos-ryhmä on varmin tae siihen.

   • Simo permalink
    26.2.2011 19:47

    Kiitos vastauksesta. Ristiriita yrittäjyyden ja puolueen vaaliohjelman välillä on kuitenkin ilmeinen. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja todetakseen, että yrittäjät ovat ensimmäiset kärsijät vaalien jälkeen. Yrittäjät ovat ”rikkaita” ja niiltä voi ottaa. Varallisuusverossa yrittäjät ovat maksumiehinä, vaikkei yritys mitään edes tuottaisi. Osinkoveroa kiristetään pääoma- ja ansioverojen kautta, vaikkei Hetemäen malliin heti mentäisikään. Yhteisövero ei tietenkään tule laskemaan vaan ennemminkin kiristymään. Valuutanvaihtovero iskee vienti- ja tuontiyrittäjiin.

    On selvää, ettei PerusS ole ainakaan menestyvän (tai menestymään pyrkivän) yrittäjän asialla. Helpotukset yrittäjyyden alkutaipaleella ovat tietysti yrittäjän mieleen, mutta vastaavasti ankarat kiristykset sitten, kun yhtiö alkaa tuottaa, eivät houkuta yritystä perustamaan ollenkaan. Loppusaldo on siis nolla tai negatiivinen. Työkkärin eduista nauttiminen houkuttelee enemmän kuin yrityksen perustaminen valtion rahoittamiseksi. Yritysriski on yksityinen, mutta tuotot sosialisoidaan.

   • 5.3.2011 12:03

    Simo, kiitos kommentista, joka oli vähän provokatiivinen. Hyvä niin. Lähdetään kuitenkin peräpäästä. Yrittäjän riskit ja tuottomahdollisuudet ovat yksityiset ja yrittäjän tulee myöskin pystyä ansaitsemaan, silloin kun yritys tuottaa. Ongelma on siinä, että jos yritys elää tuilla, niin nämäkin tuet rahoitetaan jonkun veroilla. Verotaakkaa ei tule kokonaisuudessaan lisätä. Kun kuitenkin tilanne on se, että meillä on tällekin vuodelle ennakoitut 8 miljardin alijäämä, niin arkinen realismi sanoo sen, että yhtään tahoa (jos unohdetaan kaikkein heikko-osaisimmat, jotka elävät yhteiskunnan täydellä tuella) ei ole, joka ei korttaan kanna tähän kekoon. Valitettavasti. Tämä valitettavuus johtuu täydellisesti edellisten hallitusten järjettömästä politiikasta, joka on mahdollistanut tällaisen velkaantumisen.

    Kun katsotaan puolueiden verolinjauksia, niin reaalitasolla erot ovat marginaalisia. Tämä johtuu siitä, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa pelivara ei ole suuri. Yrittäjän kannalta tärkeää on se, että arvinlisäveroa ei koroteta (toisin kuin kokoomus ehdottaa). Tärkeää on myös se, että 9 % tuotto pääomalle on verovapaa (osinkotuotot nettovarallisuudelle), mikä on perussuomalaisten kanta. Tämän jälkeen oleellista on se, että eduskunnassa on yrittäjähenkisiä ja yrittäjien asioita ajavia henkilöitä. Tämä ei niinkään ole pelkkä puoluekysymys, vaan ajattelu- ja roolikysymys. Tämän takia on perustettu täysmuutos-ryhmä, jota äänestämällä saadaan varmasti yrittäjämaailma paljon vahvemmin eduskunnassa näkyviin, kuin mitä se tällä hetkellä on.

   • Tommi permalink
    27.2.2011 12:26

    On hyvä, että Perussuomalaisissa on (pieni) sisäinen oppositio, joka ei halua heikentää yrittäjien asemaa. Yrittäjä-äänestäjän kannattaa kuitenkin miettiä, mitä tapahtuu, jos yksikään Täysmuutos-ryhmän jäsen ei pääse läpi? Äänet menevät puolueelle, jonka vaaliohjelma on demarien ja vasemmistoliiton välissä. Tai jos yksi, esim. Timo Rope läpi pääsisikin, ryhmäpäätökset ajaisivat yhden jäsenen mielipiteiden ohi.

    Ei kiitos, ääneni menee Kokoomukselle, jonka vaaliohjelmassa on hyviäkin elementtejä: palkkaveron ja yhteisöveron alennuksia. Yrittäjä (osakeyhtiömuotoinen ainakaan) ei Kokoomuksen ohjelmassa kärsi, kunhan ottaa jatkossa isomman osan tuloistaan palkkana.

   • 5.3.2011 17:57

    Aiemmin vastasin jo asiasisältöihin. Voin vain todeta, että emme ole oppositiossa perussuomalaisissa, vaan se siipi, joka hoitaa yrittäjäasioiden linjastuksen. Jos katsotaan Kokoomuksen ohjelmaa, se ei ole yhtään yrittäjäystävällisempi kuin perussuomalaisten. Kokoomuksen vaaleissa lupaama tuloveron lasku on oikeasti populismia ja tässä yhteiskunnan velkatilanteessa täysin epärealistista. Sellaista ei kukaan vastuullinen tule toteuttamaan. Jos tällaista haluaa kannattaa, niin sitten kannattaa. Perussuomalaisten täysmuutosryhmältä ei epärealistisia asioita tule esittämään. Niin ja sitten se oleellinen kysymys: ei se ole tärkeintä, mitä puoluetta kannattaa vaan se, että eduskunnassa on oikeasti yrittäjämieliset ja yrittäjäasioita ajavat henkilöt. Tällöin voi sanoa, että yksi Rope vastaa kymmentä ei-yrittäjämielistä kansanedustajaa. Valitse sitten kenet haluat.

   • Simo permalink
    4.3.2011 10:45

    Timo, olemme unohtaneet puolueenne osinkotavoitteen:

    ”Olemme ottaneet sen kannan, että listaamattomista yrityksistä voisi verovapaana ottaa osinkoja korkeintaan 45 000 euroa, kertoo ohjelman tiedotustilaisuudessa esitellyt puolueen varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala Verkkouutisille.”

    Ts. puolueenne tavoittelee osinkojen leikkaamista puoleen. Näin kannustetaan yrittäjyyteen.

   • 5.3.2011 18:15

    Puolue ei kannata osinkojen leikkaamista puoleen, vaan verovapauden alarajan puolittamista johtuen siitä, että tässä taloudellisessa tilanteessa jokaisen on osallisuudesta velanmaksutalkoisiin, jonka kokoomus- keskustalainen talouspolitiikka on aiheuttanut. Yritystoiminnan menestymisen kannalta on tärkeä pitää 9%:n verovapaasta tuotosta nettovarallisuudelle. Kannattaa muistaa, että myös kokoomus on valmis leikkaamaan tästä 90000 euron verovapaan osingon maksimista. Kannattaa myös muistaa, että tämän 90000 euron taso on todella harvojen herkkua.

 4. Simo permalink
  27.2.2011 13:20

  Tommi, kokoomus on palkansaajapuolue. Osinkoverostakaan puolue ei esitä mitään tarkempaa, vaan tarpeen tullen myy sen päästäkseen hallitukseen. Heitä ei pienyrittäjän ääni kiinnosta vaan suuri palkansaajamassa. Ota huomioon, että kaikki merkittävät puolueet ovat esittäneet selkeän näkemyksen osinkoverosta (tiukennus) paitsi kokoomus ja persut (tod. näk. valmiita tiukennuksiin). Nämä ovat ne meidän ”oikeisto”-puolueet, joiden ohjelma on lähempänä ay-liikkeen tavoitteita kuin yrittäjien.

  Täysmuutos-ryhmä tarvittaisiin johonkin järkevään puolueeseen, joka uskottavasti pystyy ajamaan yrittäjyyden asiaa. Perussuomalaisisten päälinja on ”rikkailta köyhille” ts. yrittäjiltä työttömille ym. Puolue esittää kunnon korotuksia sosiaalitukiin ja vastaavasti kiristyksiä veroihin. Linja on selvä ja rehellinen, näytöt tietysti ratkaisevat ja vaalien jälkeen nähdään, paljonko yrittäjiltä ryövätään persujen kannattajakunnan tyydyttämiseksi.

  • Tommi permalink
   28.2.2011 19:20

   Ah, kuinka kipeän totta Simo. Uusimmassa Arvopaperi-lehdessä oli hyvä sarkastinen kolumni, miten upeaksi maa muuttuu, kun kaikki varakkaat joko lypsetään verotuksella kuiviin tai pakotetaan muuttamaan muualle. Persujen ja demarien onnela maasta, jossa ei ole tuloveroja, toteutuu.

   Tätä taustaa vasten Kokoomus on ainoa puolue, joka on osoittanut ohjelmassaan edes järjen hivenen.

   Timo Rope. Tekisit parhaan palveluksen isänmaalle, jos ilmoittaisit ennen vaaleja, ettet olekaan käytettävissä Eduskuntaan ja ilmaisisit julkisesti pettymyksen Perussuomalaisten ohjelmaan. Nyt Täysmuutokselle annetut äänet menevä suoraan äärivasemmistolaisen politiikan hyväksi.

   • Simo permalink
    28.2.2011 19:40

    Yleinen linja on joka tapauksessa se, että jatkossa yrittäjiltä otetaan ja työväelle ja tuennauttijoille annetaan. Puolueesta riippumatta. Yrittäjävastainen linja nostaa päätään sekä vasemmalla että oikealla. Myös työväen vankimassa linnakkeessa kokoomuksesssa.

    Tässä maassa ei ole uskottavia yrittäjien puolustajia, koska yrittäjät ovat yrittämässä eikä politikoimassa.

   • 5.3.2011 18:07

    Tässä maassa ei kovin runsaasti ole ollut yrittäjien asioita ajavia poliitikkoja. Pitäkää nyt äänestämällä huolta, että jatkossa on. Kiitos.

   • 5.3.2011 18:04

    Viitaten aiempiin kommentteihini, niin sisällöt puhuvat puolestaan ja kommenti, jotka niihin on sanottu. Allekirjoittanut ei kaipaa toimintaohjeita siihen, mitä tulisi tehdä. Osaan ratkaisut tehdä ilman, että niitä katsomosta huudellaan. Äänestäjät valitsevat. Ajan sitä linjaa, jonka olen valinnut ja olen ehdolla. Ajan sitä linjaa myös eduskunnassa. Ajamani linja ei ole eri linjassa perussuomalaisten yrittäjäpolitiikan kanssa. Se, että en olisi ehdolla, ei edesauttaisi yrittäjien asiaa, vaan heikentäisi sitä. En siis ymmärrä, miksi sitä ehdotat, jos yrittäjäasiat ovat sinullekin tärkeitä.

 5. matti pellinen permalink
  4.3.2011 09:49

  Verotus ja työttömyysturva ovat yrittäjillä erilaiset kuin palkansaajilla. mihinkä järjettömyyteen tämä perustuu? eikös oman palkan saaminen pitäisi olla samanarvoista jokaiselle? varsinkin toiminimellä yrittämisen pitäisi laskea ihan normaaliksi palkansaanniksi ja menojen vähennysten jälkeen samat verot kuin muillakin. osakeyhtiöiden osingot,optiot,yms erilaiset bonusjärjestelmät ovat sitten eri asia. ne ovat ylimääräistä tuloa. työttömyysturvan ehdot kaikille samanarvoisiksi. mitä ihmettä tässä oikein pelätään? aloittavaa pienyrittäjää voisi kyllä kannustaa verorajan nostolla,vaikka vain ensimmäisiksi vuosiksi. se on ainut järkevä tuki,joka kannustaa ja ei rasita yhteiskunnan varoja liikaa.

  • 5.3.2011 18:09

   Asia on juuri näin. Niinpä meillä töitä on edessä yrittäjien asioiden ajamiseksi.

 6. matti pellinen permalink
  4.3.2011 10:05

  piti tuohon osinko,optio,bonus,yms.vielä lisätä,että maksaahan normaali palkansaajakin lisäansioista lähes 40% veron

 7. Simo permalink
  5.3.2011 21:46

  Timo, jos 90.000 € osinkojen leikkaaminen 45.000:een ei mielestäsi tarkoita niiden puolittamista niin olen täysin päinvastaista mieltä. Yrittäjän kuin yrittäjän pyrkimyksenä on totta kai tehdä voittoa. Joskus onnistuu, joskus ei. Tiedät hyvin, että osingot jaetaan maksimin mukaan, jos vain mahdollisuus on. Mitä järkeä ylipäänsä on ryhtyä yrittäjäksi (tai jatkaa sitä), jos ansiot on parhaimpanakin vuonna rajattu 45.000 paikkeille? Saman saa paljon helpommalla valtion leivästä. Ei tarvitse raataa ja palkankorotuksetkin on valmiiksi neuvoteltu. Leipä on vakaa, ei heilu vuodesta toiseen, eikä sitä tarvitse itse hankkia.

  Puolueenne vero-ohjelma on yrittäjävastainen. Tämä on se olennainen huoli, johon emme ole saaneet mitään uskottavaa vastausta.

  • 6.3.2011 20:10

   Hyvä Simo. Nyt tuntuu, että et ihan ymmärrä asiaa. Osinkoja ei leikata, niidenhän nostoa rajoittaa vapaan oman pääoman määrä, ei tämä keskustelemamme 90 000 euroa. Kyse on verovapaiden osinkojen maksimitason pienentämisestä. Tämä tarkoittaa 9 %:n, maksimissaan 90 000 euron (tällä hetkellä) tuottoa nettovarallisuudelle. Tämän 9 %:n verovapaan osingon lisäksi osakeyhtiöstä voi nostaa osinkoja, kuten edellä mainitsin, vapaan oman pääoman puitteissa maksuvalmiutta vaarantamatta. Tätä 9%:n tuoton ylimenevää osinkoa verotetaan tällä hetkellä siten, että 30 % on verovapaata ja 70 %:a verotetaan ansiotulojen mukaan. Joten jos fimassa on vapaata omaa pääomaa, voi osinkoja nostaa vaikka miljoonan euron verran vuodessa. Kohtuuden nimissä 45 000 euroa verovapaata osinkoa vuosittain (siis jos nettovarallisuutta on riittävästi) on hyvä taso. Valitettavasti edes yrittäjä ei voi tehdä verovapaasti kaikkia ansioitaan, eikä se olisi edes oikein.

   • Simo permalink
    6.3.2011 23:21

    Timo, kiitos vastauksesta. Tiedät aivan hyvin, että yrittäjän osingot otetaan sen mukaan, mitä yhdenkertaisella verolla saa. Jos raja pudotetaan 45.000 euroon, rationaalinen yrittäjä ottaa max 45.000 euroa. Rajan pudottaminen ei juuri lisää valtion verotuloja, mutta leikkaa yrittäjien omia tuloja ja kannustimia yrittäjyyteen. Tai yrittämisen jatkamiseen. Mitä järkeä on leikata kannustinta, jos valtio ei edes saa siitä mitään hyötyä? En näe muuta syytä kuin kateus.

    Tällä hetkellä tosi harva yrittäjä ottaa yli 90.000 euroa. Jatkossa tosi harva yrittäjä ottaisi yli 45.000 euroa. Valtio ei kostu kiristyksestä mitään. Yrittäjän on aivan järjetöntä maksaa omista rahoistaan ensin 26 % ja sen jälkeen vielä 30 % tai yli. Näin korkeaa veroa ei peritä edes ”herrojen” miljoonapalkoista. Kun vuosiansiot alkavat liikkua 45.000 € tienoilla, voi yrittämistä jo hellittää. Mitä turhaan rehkiä, kun käteen ei jää senttiäkään enempää.

    Tämmöistä täysmuutosta yrittäjät eivät kaipaa. Oikein tai väärin, niin todellisuudessa 45.000 € leikkaus leikkaa suoraan yrittäjän tuloja – tai ainakin niitä tuloja, jotka ovat hänen tavoiteltavissaan.

    Luulin aluksi, että Täysmuutos-ryhmä kannattaisi yrittäjyyden edistämistä. Tulojen (tai potentiaalisten tulojen) puolitus ei edistä tipan tippaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: